VIGSEL

Hjertelig velkommen til vigsel i en av kirkene i Averøy!

Gratulerer med den store beslutningen! Å gifte seg i kirken er en høytidsstund, og vi vil gjøre vårt ytterste for å gi dere en god opplevelse av bryllupsdagen.

FØRSTE SKRITT: TA KONTAKT MED KIRKEKONTORET

Det første dere gjør når dere vil gifte dere i kirken, er å orientere dere i aktuelle datoer, og ta kontakt med kirkekontoret. Kontaktinformasjon finner dere her. Sekretær Åshild Sundsøy vil drøfte aktuelle datoer og klokkeslett med dere. På sommerstid kan kapasiteten fort bli brukt opp på enkelte datoer, så det kan være lurt å være ute i god tid.

Andre skritt: Skjemaer

Neste skritt er å fylle ut skjema for prøving av ekteskap og forlovererklæring. Disse finner dere på skatteetaten.no. Skjemaene er gyldige i fire måneder.

Tredje skritt: Planlegging

I god tid før vielsen tar presten som skal forrette kontakt med brudeparet for å forberede vigselen. Hvor mange ganger vi møtes kommer an på både dere og presten, men det vanligste er en eller to lengre samtaler. Kantor kan ofte være med på deler av et møtet - det avtales på forhånd. Vi tilstreber bruk av levende musikk i kirkene. Mange brudepar har tanker rundt salmer og musikkvalg og tar ofte initiativ til å leie inn egne solister. Dersom kantor skal akkompagnere er det viktig å være i dialog om dette tidlig. Det kan være behov for å skaffe noter og koordinere felles øving.

Pris og andre vigselssteder

Det er gratis å gifte seg i kirken for alle som er folkeregistrert i kommunen. Har man etablert seg utenom et av sognene og ønsker å gifte seg på Averøy krever fellesrådet 2 500,- (1 500,- uten organist). Langøy kapell og Kvernes stavkirke eies av private stiftelser som tar henholdsvis 750,- og 1800,- i leie (2018) ved vielser. Fra tid til annen møter vi spørsmål om vielse på annet sted enn i kirken. I Averøy kommune er Håholmen godkjent av biskopen som vigselssted, som en prøveordning fram til høsten 2019.